Науковці документального серіалу BBC Earth – Dynasties, зафіксували унікального імператорського пінгвіна із цілковито чорним оперенням. Телевізійний проект знімає документальні фільми про види тварин, які на межі зникнення. Його працівники вважають цілком ймовірним, що цей пінгвін такий єдиний на Землі.

Науковці пояснюють видозмінений колір пір’я рідкісною генетичною мутацією – меланізмом. Серед тварин це явище хоч і зустрічається, але все одно є рідкісним. Так, нещодавно вперше за століття вдалося сфотографувати унікального чорного леопарда.

Однак повернемось до пінгвіна: на відео зазначається, що саме ці кадри можуть бути першими в історії.

Те, що знайшли такого рідкісного представника неабияка вдача. Водночас чимало талану має ця тварина – через своє забарвлення він стає легшою здобиччю для хижаків, однак якимось дивом дожив до зрілого віку.

Читайте також: Природа відвойовує землі: у США тюлені захопили пляжі Каліфорнії

Вид імператорських пінгвінів може зникнути

За даними Океанографічного інституту Вудс-Хоула, кількість пар імператорських пінгвінів, які гніздяться на льодах, за сотню років може скоротитися з трьох тисяч до 500. Лід – невід’ємна частина життя пінгвінів, а внаслідок глобального потепління середовище їхнього існування може зникнути.

Імператорські пінгвіни – одні з найвитриваліших тварин. Інколи, щоб дістатись до своїх антарктичних “пасовищ”, вони долають понад 320 кілометрів снігової пустелі.

Вони – символ Антарктиди. У середньому птахи виростають до 120 сантиметрів, та важать від 40 до 50 кілограмів.

Пінгвіни – приклад вірності. Вони живуть у багаточисельних колоніях, але відрізняються моногамністю.

Цікаві факти про цих птахів:

  • Деякі види пінгвінів можуть розвивати швидкість під водою до 20 кілометрів за годину;
  • Найбільший імператорський пінгвін сягав у висоту майже півтора метра;
  • Представники найбільшого виду пінгвінів можуть залишатися під водою протягом 18 хвилин і пірнати на глибину понад півкілометра;
  • При зануреннях серцебиття пінгвінів уповільнюється: так тіло споживає менше кисню;
  • Пір’я пінгвінів покриває тіло на зразок черепиці. Шкіра не контактує з водою і не охолоджується;
  • Під час сезону розмноження імператорських пінгвінів, у травні, в Антарктиці найнижча температура на Землі. Висиджування пташенят зазвичай бере на себе самець, а самка шукає їжу;
  • Очі цих птахів дуже чутливі до синього і зеленого. Завдяки такій особливості, пінгвіни добре бачать навіть в умовах дуже низької освітленості та успішно полюють навіть у темних глибинах моря.

Підготувала Діана Царук, “Український інтерес” 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.