Європа може втратити їжаків. На континенті їх вже внесли до списку видів, яким загрожує вимирання. Основними причинами зменшення популяції колючих ссавців є знищення середовища їхнього існування та нестача корму.

Із розвитком сільськогосподарського виробництва для їжаків стає все менше середовища. Аграрники викорчовують чагарники та дерева для посівів сільськогосподарських культур. До того ж, вони використовують пестициди, які знищують комах, хробаків та слимаків – те, що зазвичай їдять їжаки. Збільшення кількості доріг, парканів та огорож позбавляє тварин можливості вільно мігрувати, харчуватися та розмножуватися.

Також їжаки не можуть знайти місця для зимівлі або для облаштування нори в приватних дворах. Люди все менше засаджують свої подвір’я. А там, де достатньо рослинності, щоб сховатися, їжаків вбивають хімікати, які використовують господарі садів.

До слова, тварини адаптувалися до міських умов. Вони віднайшли собі прихисток у парках або дендраріях.

Читайте також: У Великобританії зникають їжаки: зоозахисники схвильовані

Про те, що їжаки зникають стало відомо тільки після того, як зоозахисники почали бити на сполох. Виявилося, що у Великій Британії за останні 70 років кількість їжаків скоротилася у 30 разів. Зараз у королівстві їх не більше мільйона.

Утім, є й зворотній бік медалі. Деякі власники приватних будинків щиро хочуть допомогти їжакам та починають їх підгодовувати. Зрештою, тварини настільки гладшають, що неспроможні звернутися в клубок. Так вони автоматично стають беззахисними.

Їжаки – одні з найдавніших ссавців планети. Живуть вони не довго – до п’яти років. Період розмноження припадає на квітень-вересень. Самка за раз може народити до семи їжаченят. Восени починають більше та частіше харчуватися, щоб запастися жиром та не замерзнути під час зимової сплячки.

В Україні їжаки живуть майже всюди, але більш за все – у Криму. Найчастіше їх можна зустріти у маленьких населених пунктах або у дачних селищах.

Читайте нас також у Facebook, Telegram, Twitter, дивіться в Instagram