Другий Спас: Преображення, яблука, допомога

Ольга Смольницька. Другий Спас: Преображення, яблука, допомога. Фото: vesti-ukr.com

Тривають серпневі свята. 19 серпня – відома багатьом дата – Другий Спас, який у народі називається Яблучним. Багато хто каже: “Спас – рукавички про запас”, бо ці свята – поворот на осінь (“Спас – то осіннє свято”; “Прийшов Спас – пішло літо від нас”), а відтак – на зиму. Гадали: який Другий Спас, такий і січень. На Спасівку вночі стає холодно. Але, окрім погодних умов, що нам ще відомо? Адже Спасівка пов’язана з українським інтересом!

Офіційна, церковна, назва Другого Спаса – Преображення Господнє. Це двунадесяте свято – православне і греко-католицьке (у слов’янському римо-католицькому світі не таке поширене). Про Преображення можна прочитати в Євангелії від Матвія (Матея). У перекладі о. Івана Огієнка: “А через шість день забирає Ісус Петра, і Якова, і Івана, брата його, та й веде їх осібно на гору високу. І Він перед ними переобразився: обличчя Його, як те сонце, засяло, а одежа Його стала біла, як світло. … ось хмара ясна заслонила їх, і ось голос із хмари почувсь, що казав: Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав. Його слухайтеся!”. (Мт., 17 : 1–5). Це сталося на горі Тавор. А згадані Петро, Яків та Іван (Іоанн) побачать і муки Спасителя – Страсті Христові – в Оливному городі (на Масличній, або Єлеонській, горі). Тобто після слави будуть мучення і смерть – але потім – життя вічне.

Преображення

Але що можна сказати про Преображення в нашій традиції? Народна уява доповнила і переосмислила Євангеліє. Більше відома назва Преображення – Яблучний Спас. Інші назви: Середній Спас, Великий Спас. Цього дня святять у церкві яблука і мед, а також груші, жито і пшеницю – тобто все, що пов’язано з урожаєм. А ще саме до Другого Спаса нашим предкам заборонялось їсти яблука. Якщо ж хтось куштував ці фрукти (або й інші плоди першого врожаю – як виноград), то потім мав сорок днів це спокутувати – аж стільки часу не їсти яблук після Спасівки. Вірили, що батьки, які втратили дітей (раніше смертність немовлят була дуже високою) не мають до Спасівки їсти яблука: тоді душі спочилих малят у Царстві Небесному матимуть яблучка зі срібних і золотих яблунь. За одними віруваннями, золоті яблучка дітям роздає апостол Петро – адже він райський ключар, – за іншими – Богородиця. Якщо ж хтось із батьків порушить заборону і з’їсть яблуко, то немовля в раю лишиться без яблука, і Пречиста скаже немовляті: “Твоє яблуко свиня з’їла”. Тобто дорослий грішник (який зрадив рідну кров) – усе одно, що свиня. Проте сьогодні на заборони так строго не зважають, ми можемо ласувати яблучками коли завгодно. Але не будьмо свинями – в інших речах!

освячуймо фрукти на Другого Спаса

Якщо ми вже згадали повір’я, то знову ключовим є символ яблука. Наші пращури вважали, що до Другого Спаса яблука “нечисті”. На Поліссі вірили, що до Спасівки на яблунях сидять русалки (так, є не лише водяні істоти! Не тільки у Пушкіна русалка на гіллі сидить!) і чорти, а коли настає Другий Спас, то гасають у воду. Тобто Спасівка виганяє нечисту силу.

А взагалі Спасівка відзначається як свято плодів. А також – свято зустрічі осені. Вважалося, що з цього дня найкраще сіяти жито – озимину, якщо погода сприятиме.

На Другий Спас улаштовували бенкети, це був день взаємодопомоги – і милостині (жебракам подавали яблука). Було б добре, якби цього дня ми підтримували одне одного – але не тільки малозаможних, а й тих, хто витрачає сили на те, щоб досягти мети. Хто має кебету, хто працелюбний і не кричить про свої проблеми. Звісно, таким треба давати щось більше суттєве, ніж яблучко.

яблучний кошик на Спасівку

На останнє – народний прогноз погоди і трохи про комах. Казали: “Спас – полетіли бузьки від нас”. Також вірили, що на Другого Спаса вже не пищать комарі (сподіваюся, і не кусають) – “Як прийде Спас, то комарам урветься час” – і не жалять ґедзі. (Хотілося б у цьому переконатися на власній шкурі!). А от ця прикмета – не така оптимістична: появу осені віщують осінні мухи: “До Спасівки муха на пана робить, а в Спасівку на себе”. І останнє повір’я – поліське, поетичне: на Преображення в небі з’являються два шляхи, якими відлітають птахи. У вирій.

Отже, бачимо, як на Яблучного Спаса переплелися християнство і язичництво. Але головне, що це свято не просто давнє і пов’язане з нашими традиціями, але й спирається на національну символіку. Доведено: людині стає краще – і фізично, і психічно, – якщо вона перебуває серед рідних архетипів і символів. Тому треба цінувати те, що ми маємо – від яблук до свята.

Фото надані автором